Αφρική θα γίνει η Ελλάδα. Ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία 150 χρόνια…

Περιβάλλον

Ως σπάνιο φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το  Σαββατοκύριακο και να φτάσει τοπικά στα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου, ίσως και παραπάνω.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος, υποστήριξε στην ΕΡΤ ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

Στο Θησείο βρίσκεται ο αρχαιότερος σταθμός της Ελλάδας και υπάρχουν δεδομένα 150 ετών και όπως τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου». Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. “Όπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, για 40 – 41 βαθμούς Κελσίου, πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών”, επισήμανε.

 

Έρχεται καύσωνας! Θα ξεπεράσει τους 40 ο υδράργυρος! – Άποψη Τώρα

Η θερμή εισβολή έρχεται από τη Βόρεια Αφρική, γι’ αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνοδεύονται από μεταφορά σκόνης. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει από σήμερα τους 40 βαθμούς, ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία.

Δείτε τι συμβαίνει τώρα στον Άλιμο. Βίντεο από protothema