Δεν θα το πιστεύετε. Γιατί είναι εντυπωσιασμένοι οι επιστήμονες με τις μπάμιες. Ποιοι να προσέχουν

Διατροφή

Ονομάζεται «ήρωας της διατροφής» γιατί ωφελούν εξαιρετικά την υγεία του οργανισμού μας, καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για τις μπάμιες, οι οποίες, όπως αποκαλύπτουν μελέτες επιστημόνων, περιέχουν 21 mg βιταμίνης C, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 60 mg μαγνησίου, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 80 μικρογραμμάρια φολικού οξέος, 0,1 γραμμάρια λίπους, και μόνο 30 θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανά τον κόσμο που μελέτησαν τις μπάμιες, έχουν τις παρακάτω θρεπτικές ιδιότητες:

Θεωρείται αντιδιαβητική τροφή

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacy and Bio allied Sciences, διαπίστωσε ότι διαβητικοί αρουραίοι, οι οποίοι γα 28 ημέρες σιτίστηκαν με φλούδες από μπάμιες και σπόρους μπάμιας σε σκόνη, παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν σιτίζονταν. Ο λόγος ήταν ότι οι μπάμιες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ρυθμίζουν και τον ρυθμό με τον οποίο το σάκχαρο απορροφάται από τον εντερικό σωλήνα.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Οι μπάμιες όχι μόνο προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τα καλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των άλλων τροφών έτσι ώστε να μπορεί να εκκρίνεται μαζί με άλλα απόβλητα. Με τη σειρά τους, πέφτουν και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, δημιουργώντας περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των ξένων παθογόνων στο σώμα.

Υγιής εγκυμοσύνη

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνης C, φυτικών ινών, φολικού οξέος αλλά και τα ιχνοστοχεία που περιέχει την καθιστούν ένα από τα ιδανικά λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.

Μπάμιες: σας δίνουμε πέντε λόγους για να τις προτιμήσετε | clickatlife

Προστασία από καρκίνο

Η λεκτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στις μπάμιες, χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη για τη θεραπεία ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 63% και σκότωσε το 72% των καρκινικών κυττάρων.

Υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οστεοπόρωση

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως οι μπάμπιες, προωθούν την υγεία των οστών απορροφώντας το ασβέστιο.

Δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα.Οι ίνες στη διατροφή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της όρεξης και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Πώς καθαρίζουμε τις μπάμιες;

Πεπτική υγεία

Οι βλεννώδεις ίνες της μπάμιας μετακινούν την τροφή στον πεπτικό σωλήνα προσθέτοντας όγκο. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του εντέρου είναι πιο τακτικές και υπάρχει μια μείωση στα γαστρεντερικά προβλήματα όπως  φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και υπερβολικά αέρια.

Όραση

Πλούσια πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών όπως βήτα καροτένια, ξανθεϊνη και λουτεΐνη που καταστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση των κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνα για την όραση. Η τακτική κατανάλωσή τους θα προστατεύσει την όρασή σας από ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης Α προστατεύουν την υγεία του δέρματος, προωθώντας ταχύτερη επούλωση, μειώνοντας την εμφάνιση ουλών, ακμής και ρυτίδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μια αρνητική πλευρά της κατανάλωσης μπάμιας είναι τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχει. Τα οξαλικά άλατα μπορούν να χειροτερεύσουν προβλήματα πέτρας στα νεφρά και τη χολή καθώς ενώνονται με  τις υπάρχουσες πέτρες και προκαλούν την αύξησή τους.

Σύνολο επισκέψεων 1,827 , Σήμερα 3