Το Αλτσχάιμερ είναι η ασθένεια που όλοι φοβούνται μήπως εκδηλώσουν… Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για να ασχοληθούν οι επιστήμονες. Μετά από πολλές μελέτες κατέληξαν ότι τα φλαβονοειδή που είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια, τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η μείωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.
Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια.
Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια. Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.
Στο ερώτημα, τι σημαίνει χαμηλή και τι υψηλή πρόσληψη, η έρευνα απαντάει: Η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και χωρίς καθόλου πράσινο τσάι. Η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα.
Με δεδομένο ότι η έρευνα ανάλυσε δεδομένα ανθρώπων 50 και άνω, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει κάποιος θετικές διατροφικές αλλαγές είναι πρόδηλο. Άλλωστε, ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται σε ηλικία άνω των 70 ετών, οπότε το να αρχίσετε να σκέφτεστε μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν πλησιάζετε στα 50 ή λίγο πιο πέρα, αξίζει τον κόπο. Πηγή, American Journal of Clinical Nutrition.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.