Επιστήμονες: Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τα νεφρά σας

Διατροφή

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής που οι νεφρολόγοι λένε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία των νεφρών: οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως: τα πατατάκια, τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα φαγητά, όπως πίτσες, μπουρίτος και κατεψυγμένα γεύματα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξηγούν ότι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ η διατροφή πλούσια σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο και για τις δύο παθήσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη και υπέρταση έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο. «Η κατανάλωση φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ασκεί πίεση στους νεφρούς, επειδή τα νεφρά διαθέτουν πολλά αιμοφόρα αγγεία», τονίζουν οι ερευνητές. Επισημαίνουν πως “όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και κατ’ επέκταση και τα νεφρά. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλές και νεφρική νόσο”.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αλμυρά, επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα χειρότερα για την υγεία των νεφρών. “Τα συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες κρυφών συντηρητικών όπως νάτριο, ζάχαρη και λίπος, που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του φαγητού και βελτιώνουν τη γεύση του. Αυτό μειώνει τη θρεπτική αξία του φαγητού, όπως την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ αυξάνει τις θερμίδες”. Και προσθέτουν: “Συνολικά, αυτό ασκεί τεράστια πίεση στους νεφρούς για να φιλτράρουν αυτά τα περίσσεια συντηρητικά, διατηρώντας παράλληλα όλες τις άλλες βασικές λειτουργίες που εκτελούν καθημερινά». Φωτογραφία από pexels

Διαδώστε το Εδώ ζεις