Ώρα για το καφεδάκι… της μακροζωίας… Ναι, αλλά ποιός καφές; Μόνο ένας…

Διατροφή

Έρευνες επιστημόνων έχουν καταδείξει ότι ο καφές είναι ένα ελιξίριο ζωής. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι καφέδες το ίδιο και δεν παίζει ρόλο μόνο ο καφές στην μακροζωία.

Ο καφές, γενικά, έχει βρεθεί ότι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη), τα οποία είναι το κλειδί για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες (και επομένως από τις χρόνιες φλεγμονές), οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες που μπορεί να συντομεύσουν το προσδόκιμο ζωής.

Ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του προστάτη. Επίσης περιέχει πολυφαινόλες, που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στη χρόνια φλεγμονή και επομένως οδηγούν στη μακροζωία.

Σύμφωνα με έρευνα, του Πανεπιστημίου του McGill University βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των κινήσεων των ανθρώπων με Πάρκινσον. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer, ακόμη και σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια μορφή ήπια άνοια.

Όμως, αυτό που σημειώνουν οι ερευνητές είναι το ποιος είναι ο τύπος του καφέ που το επιτυγχάνει καλύτερα αυτό. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο καλύτερος καφές για μακροζωία είναι αυτός που καταναλώνουν στην Ελλάδα… Κα αναφέρονται συγκεκριμένα στον ελληνικό καφέ.

Και εξηγούν γιατί: Ο ελληνικός καφές, είναι ελαφρώς καβουρδισμένος και λεπτοαλεσμένος. Το λεπτό άλεσμα παρέχει πιο συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά, που είναι ένα βασικό όφελος για την υγεία. Ο τρόπος παρασκευής του, δηλαδή το γεγονός ότι βράζεται, εξάγει περισσότερες από τις υγιεινές ενώσεις του καφέ.

Επίσης, ένα φλιτζάνι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφείνη από έναν καφέ φίλτρου ή έναν εσπρέσο. Η λιγότερη καφεΐνη μεταφράζεται σε λιγότερες από τις δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες της υπερβολικής δόσης καφεΐνης, όπως άγχος, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι, μυϊκός τρόμος και αϋπνία.