Η… εκδίκηση όσων έχουν παραπάνω κιλά. Πότε ζουν περισσότερο από τους… φυσιολογικούς

Υγεία

Νέα έρευνα επιστημόνων καταγράφει ότι όσοι ενηλικιώνονται και έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) αλλά παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς όμως να γίνουν παχύσαρκοι, τείνουν να ζουν περισσότερο!

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας έζησαν περισσότερο από αυτούς που είχαν φυσιολογικούς δείκτες μάζας σώματος. Παρόλα αυτά, αυτοί που ξεκίνησαν την ενηλικίωσή τους ως υπέρβαροι και το βάρος τους αυξανόταν με τα χρόνια, είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, πράγμα που μας υπενθυμίζει την μόνιμη βλάβη μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση του βάρους στη θνησιμότητα είναι πολύπλοκη. Εξαρτάται από την χρονική στιγμή που κάποιος παίρνει βάρος και από τον αριθμό των κιλών. Το βέβαιο, όπως επισημαίνουν, είναι ότι όσοι ενηλικιώνονται και έχουν φυσιολογικό βάρος, όμως αυτό αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μπορεί να αυξήσει το όριο της ηλικίας του ατόμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για παχύσαρκοι

Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και η έρευνα των κατοίκων μιας πόλης στην πολιτεία της Μασαχουσέτης (Framingham Heart Study), η οποία ερεύνησε δύο γενιές για δεκαετίες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι και στις δύο γενιές, όσοι είχαν αρχικά φυσιολογικό βάρος και μετέπειτα στη ζωή τους πήραν βάρος, αλλά δεν έφτασαν στα επίπεδα της παχυσαρκίας, είχαν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Αυτοί που διατήρησαν σταθερό το βάρος τους ήταν η αμέσως επόμενη κατηγορία με μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ ακολουθούν όσοι ήταν παχύσαρκοι αλλά το βάρος τους έμεινε σταθερό και τελευταίοι όσοι ήταν λιποβαρείς. Στην παλαιότερη γενιά, όσοι ήταν υπέρβαροι και έχασαν βάρος είναι οι επόμενοι στη σειρά. Αυτοί οι οποίοι είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο ήταν αυτοί που ήδη ήταν παχύσαρκοι, αλλά συνέχισαν να παίρνουν βάρος.