Το ιδανικό τυρί για… τους “ψαγμένους”. Φημίζεται σε αυτό το ελληνικό νησί

Διατροφή

Το μικρό, άγονο κυκλαδονήσι, η Ίος ή Νιος, φημίζεται για το δικό της σκοτύρι, που αρωματίζεται με θρύμπι και αυτό αποτελεί την ιδιαιτερότητα του τυριού. Μερικοί προσθέτουν πιπέρι για να τονίσουν τον πικάντικο χαρακτήρα του.

Πρόκειται για ένα τουλουμοτύρι από αιγοπρόβειο γάλα, που, άλλοτε, το έφτιαχναν μέσα σε ασκούς από τομάρια ζώων, ενώ προσέθεταν πολλές φορές γάλα και αρωματικά χόρτα (κυρίως θρούμπι). Η διαδικασία αυτή, έδωσε στο τυρί το όνομά του, αν και στις μέρες μας παρασκευάζεται μέσα σε μεταλλικούς τενεκέδες. Έχει λευκό χρώμα με μαλακή υφή, πικάντικη γεύση και άρωμα βοτάνων.

Θα αρέσει στους λάτρεις των πικάντικων τυριών και θα αποτελέσει ιδανική πρώτη ύλη για να κάνετε ντάκους και πεντανόστιμους μεζέδες.

Στη σύγχρονη εποχή, στη διαδικασία της ωρίμανσης οι δερμάτινοι ασκοί έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικούς τενεκέδες.