Μήπως πεινάτε συχνά; Οι επιστήμονες βρήκαν τι συμβαίνει στον οργανισμό σας και αυξάνεται η πείνα σας…

Διατροφή Υγεία

Συχνά ακούμε κάποιους να παραπονούνται ότι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, ακόμη και σε δίαιτες με ελεγχόμενες θερμίδες… Ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις αποκρίσεις της γλυκόζης του αίματος και άλλους δείκτες υγείας από 1.070 άτομα μετά την κατανάλωση ενός τυποποιημένου πρωινού και ελεύθερα επιλεγμένων γευμάτων για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Το τυπικό πρωινό βασίστηκε σε μάφινς τα οποία περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, αλλά διέφεραν σε σύνθεση ως προς τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τις φυτικές ίνες. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσης μια από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης, για να μετρήσουν πόσο καλά επεξεργάζεται το σάκχαρο ο κάθε συμμετέχων.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν σημαντικές «πτώσεις σακχάρου» 2-4 ώρες μετά από την κορύφωση, όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μειώθηκαν κάτω από την αρχική τιμή, πριν επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Αυτοί που είχαν μεγάλες πτώσεις (sugar dips) είχαν αύξηση 9% στην πείνα τους και περίμεναν περίπου μισή ώρα λιγότερο, κατά μέσο όρο, πριν από το επόμενο γεύμα τους σε σχέση με αυτούς που είχαν μικρές πτώσεις σακχάρου, παρόλο που έτρωγαν ακριβώς τα ίδια γεύματα. Έτρωγαν επίσης 75 περισσότερες θερμίδες 3-4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 312 θερμίδες περισσότερες όλη την ημέρα από αυτούς που είχαν μικρές πτώσεις γλυκόζης.

Υπήρχε επίσης κάποια μεταβλητότητα στο μέγεθος της “βουτιάς” που βίωσε κάθε άτομο ως απόκριση στο να τρώει τα ίδια γεύματα σε διαφορετικές ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει πως αν έχετε μεγάλες πτώσεις σακχάρου εξαρτάται όχι μόνο από τις μεμονωμένες διαφορές στο μεταβολισμό, αλλά και από άλλες καθημερινές επιδράσεις επιλογών γεύματος και επιπέδων δραστηριότητας.