Διάβασαν το άρθρο 737
Τα μπουρμπουρέλια είναι ένα μίγμα διαφόρων δημητριακών, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται σήμερα, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι’ αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα, ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.
Τα “Μπουρμπουρέλια” είναι μία θρησκευτική γιορτή των γεωργών που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Κατά την ημέρα αυτή, 21 Νοεμβρίου ημέρα των Εσοδίων της Παναγίας, οι γεωργοί των νησιών μας πήγαιναν στην εκκλησιά του χωριού τους κάποια ποσότητα από τους καρπούς που προόριζαν για τη σπορά των χωραφιών τους για να ευλογηθούν, όπως στάρι, κουκιά, φακές, ρεβίθια, καλαμπόκι, ψάρα, κ.ά.
Μετά την ευλογία της Παναγίας ένα μικρό μέρος από τα όσπρια αυτά βράζονταν όλα μαζί στην κατσαρόλα και αποτελούσαν το φαγητό εκείνης την ημέρας, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα την έσπερναν στα χωράφια τους.
Η ονομασία “Μπουρμπουρέλια” προέρχεται από το ότι οι καρποί αυτοί, τα όσπρια, βράζουν όλα μαζί στην κατσαρόλα δηλαδή “παίρνουν μπούρμπουλα”, μπουρμπουλίζονται!
Το σημαντικό είναι να μουλιάσουν τα όσπρια και το σιτάρι αποβραδίς και να μαγειρευτούν όλοι οι καρποί στην ίδια κατσαρόλα, να πάρουν μπούρμπουλα ή να μπουρμπουλιστούν, δηλαδή να βράσουν όλοι μαζί.