Απίστευτο… Μάζεψαν 10 κιλά χρησιμοποιημένα φυσίγγια από τη γειτονιά των φλαμίνγκο στη Χαλκιδική…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Περίπου 10 κιλά χρησιμοποιημένα φυσίγγια μάζεψαν εθελοντές από νησίδα όπου είχαν φωλιάσει φλαμίνγκο, στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, περιοχή που τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν εντοπιστεί νεκρά και ημιθανή πουλιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Η προσπάθεια των εθελοντών από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή», της οργάνωσης «U in Europe» αλλά και κατοίκων της περιοχής, εστιάστηκε αποκλειστικά μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), όπου απαγορεύεται το κυνήγι και κυρίως στη νησίδα, όπου φώλιασαν τα φλαμίνγκο το 2020 και προσπάθησαν να φωλιάσουν ξανά και φέτος.

Όπως επισημαίνουν οι ορνιθολόγοι, «αν και μαζεύτηκαν εκατοντάδες φυσίγγια, εντούτοις λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων πολλά από τα φυσίγγια είχαν αρχίζει να εισχωρούν μέσα στη λάσπη και ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν».

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι κάποια βρίσκονταν στις φωλιές των φλαμίνγκο, αφού τα πουλιά, στην προσπάθειά τους να φτιάξουν τις φωλιές τους, μετέφεραν μαζί με τη λάσπη και τα φυσίγγια.

Τα τελευταία χρόνια η Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα έχει γίνει γνωστή για τα εκατοντάδες φοινικόπτερα που την επιλέγουν για να διαχειμάσουν προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες. Το 2020, στις αμμονησίδες εντός της λιμνοθάλασσας έγινε δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή φοινικοπτέρων, αν και τελικά οι νεοσσοί δεν επιβίωσαν.

Σύνολο επισκέψεων 5,393 , Σήμερα 2