Ιδού το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο… Έτσι αντιμετώπισαν τους παραχαράκτες…

Η Ελλάδα παλιά...

Τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και απεικονίζουν την κεφαλή του Ερμή, του Ταχυδρόμου των Θεών. Σχεδιάστηκαν από τον Άλμπερτ Μπαρ και εκτυπώθηκαν στη Γαλλία. Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων περιελάμβανε μια πρώτη εκτύπωση 1.300.000 γραμματόσημων, τα οποία είχαν τυπώθηκαν στο Παρίσι υπό την επίβλεψη του Α. Barre και εξυπηρέτησαν στην εγκαινίαση της ταχυδρομικής υπηρεσίας στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 1861.

Μια σειρά αξιοσημείωτη για την άριστη εικόνα, που αναγνωρίζεται από μία ιδιομορφία: το γραμματόσημο των 10 λεπτών αυτής της σειράς, έχει στο πίσω μέρος τυπωμένη την αξία του με χρώμα.

Δεν άργησε, ωστόσο, να εμφανισθεί και παραχάραξη των γραμματοσήμων. Για την αποφυγή της παραχάραξής τους οι αρχές που τα εκδίδουν έλαβαν τα εξής μέτρα:

  • Προσέθεσαν οδόντωση στα γραμματόσημα. Οι οδοντώσεις ποικίλλουν, συνήθως ανάλογα με το μέγεθος του γραμματοσήμου, και μετρούνται με οδοντόμετρο, συνήθως με αριθμό οδόντων ανά ίντσα. Η αρτιότητα της οδόντωσης είναι βασικό κριτήριο για τη συλλεκτική αξία τους.

  • Χρησιμοποίησαν υδατογράφημα στα γραμματόσημα. Το υδατογράφημα αυτό δημιουργείται με κατάλληλη διάταξη των ινών του χαρτιού κατά τη στιγμή κατασκευής του και είναι αόρατο υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, διακρίνεται πολύ καθαρά, αν το γραμματόσημο κοιταχθεί έχοντας μια ισχυρή φωτεινή πηγή στο πίσω μέρος του.

  • Επικάλυψαν μέρος ή όλη την επιφάνεια των γραμματοσήμων με φωσφορίζουσες ουσίες, ή πρόσθεσαν ειδικές φωσφορίζουσες ίνες (fils de soie) στον χαρτοπολτό.

Για τα ελληνικά γραμματόσημα, διάσημοι χαράκτες ήταν ο Τάσσος, ο Κων. Γράββαλος και η Βασιλική Κωνσταντινέα. Η τιμή ενός συλλεκτικού γραμματοσήμου διαμορφώνεται ανάλογα με πολλούς παράγοντες: Το αρχικό “τιράζ” (ο συνολικός αριθμός γραμματοσήμων που τέθηκαν σε κυκλοφορία), την εποχή κυκλοφορίας, το αν είναι σφραγισμένα ή ασφράγιστα (γραμματόσημα των Παγκοσμίων Πολέμων, π.χ., έχουν μεγαλύτερη αξία σφραγισμένα και όχι ασφράγιστα), το ενδιαφέρον των συλλεκτών κτλ.

Μεγάλη αξία έχουν, επίσης, και τα κακέκτυπα γραμματόσημα, επειδή ακριβώς το ελάττωμα της εκτύπωσης εμφανίζεται σε ελάχιστα τεμάχια, αυξάνοντας έτσι τη σπανιότητά τους.

Σύνολο επισκέψεων 7,527 , Σήμερα 1