Τραγικό… Τους κυνηγούν για ταρίχευση…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Τον χειμώνα, οι ελληνικοί υγρότοποι είναι γεμάτοι -αξιολάτρευτες- αντιθέσεις ! Ένας πάλλευκος Βουβόκυκνος βολτάρει ανάμεσα σε δεκάδες Φαλαρίδες (γνωστές και ως Μπάλιζες) στη λίμνη της Καστοριάς.

Ο βουβόκυκνος είναι σύμβολο της χάρης, της ομορφιάς, της ισορροπίας, της ηρεμίας, της πίστης, της ανανέωσης και της αλλαγής. Δεν αποτελούσε τυχαία ιερό ζώο της θεάς Αφροδίτης και του θεού Απόλλωνα. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ζώο και σε άλλους αρχαίους, αλλά ακόμα και νεότερους πολιτισμούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζώο της βασιλικής οικογένειας και είναι παράνομη η θανάτωσή του. Για τη χώρα μας, η παραμονή των κύκνων δεν είναι πάντα ευχάριστη, καθώς, πολλές φορές ακόμη και αυτά τα πανέμορφα πουλιά γίνονται θήραμα ασυνείδητων κυνηγών για ταρίχευση.

Ο βουβόκυκνος είναι μεγαλόσωμο ζώο (μήκος μέχρι 1,6 μέτρα και άνοιγμα φτερών κοντά στα 2,5 μέτρα) με σχεδόν κατάλευκο πτέρωμα (στα ενήλικα άτομα) και ιδιαίτερα μακρύ λαιμό. Η έλευση του βαρύ χειμώνα στις βορειότερες περιοχές τον αναγκάζει να μεταναστεύσει νοτιότερα και να βρει καταφύγιο σε υγροτόπους της χώρας μας. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Κωστικίδη και αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύνολο επισκέψεων 381 , Σήμερα 3