Σοκαριστική μελέτη. Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα από τα φυτοφάρμακα…

Διατροφή

Νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe, διαπιστώνει ότι η μόλυνση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε δραματικά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο 1/3 των μήλων, καθώς και στο 50% των βατόμουρων βρέθηκαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα, τα υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό των μολυσμένων ουσιών που εντοπίστηκαν στα κεράσια υπερδιπλασιάστηκε από το 22% στο 50% κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη, πως το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.

Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%) ενώ, όσον αφορά στα λαχανικά, το σέλινο (50%), και το λάχανο (31%) διαπιστώθηκε πως περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Συνολικά, με βάση την ανάλυση σχεδόν 100.000 φρούτων στην Ευρώπη, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 53% στις μολυσμένες ουσίες οι οποίες συνδέονται με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα εννέα ετών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο βιολογικά φρούτα αυτό το καλοκαίρι.

Σύνολο επισκέψεων 4,933 , Σήμερα 1