Σοκαριστική μελέτη. Αυτά είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα από τα φυτοφάρμακα…

Διατροφή

Νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe, διαπιστώνει ότι η μόλυνση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε δραματικά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο 1/3 των μήλων, καθώς και στο 50% των βατόμουρων βρέθηκαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα, τα υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό των μολυσμένων ουσιών που εντοπίστηκαν στα κεράσια υπερδιπλασιάστηκε από το 22% στο 50% κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη, πως το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.

Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%) ενώ, όσον αφορά στα λαχανικά, το σέλινο (50%), και το λάχανο (31%) διαπιστώθηκε πως περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Συνολικά, με βάση την ανάλυση σχεδόν 100.000 φρούτων στην Ευρώπη, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 53% στις μολυσμένες ουσίες οι οποίες συνδέονται με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα εννέα ετών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο βιολογικά φρούτα αυτό το καλοκαίρι.