Επιστήμονες: Τρώτε τακτικά καρότο. Σας προστατεύει από αυτές τις 5 μορφές καρκίνου…

Διατροφή

Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν καταγράψει τα πολύπλευρα οφέλη που προσφέρει το καρότο στην υγεία μας. Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, περιέχει μεγάλη ποικιλία διαιτητικών καροτενοειδών που έχει αποδειχτεί πως έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δύναμης στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Το καρότο προσφέρει οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό έναντι των σοβαρότερων περιπτώσεων καρκίνων. Και συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από επιστημονικές μελέτες:

Καρκίνος του πνεύμονα:

Μελέτη επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε καρότα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου:

Η κατανάλωση β-καροτένιου έχει διαπιστωθεί πως έχει μια αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, σε έρευνα που έγινε στον ιαπωνικό πληθυσμό.

Λευχαιμία:

Σε άλλη έρευνα αποδείχτηκε ότι το εκχύλισμα-χυμός καρότου σκοτώνει κύτταρα λευχαιμίας και παρεμποδίζει την πρόοδο τους.

Καρότα: διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία – B by Nadia Boule

Καρκίνος του προστάτη:

Οι νεότεροι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας, ανέλυσε τα αποτελέσματα δέκα ερευνών και ανέδειξε τις σημαντικές δράσεις του καρότου ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν ανέδειξαν ότι έχει μεγάλη σημασία η συχνότητα πρόσληψης καρότου. Βρήκαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν καρότο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Καρκίνος του μαστού:

Μελέτες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει έως και 60%  τις πιθανότητες στις γυναίκες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια στην χρωστική ουσία που ονομάζεται β-καροτένιο, όπως το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, το μάνγκο, και έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Η β-καροτίνη είναι ένα φυσικό χημικό που δίνει στα φυτικά τρόφιμα το φωτεινό τους χρώμα. Για χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τους πρέπει να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής, προκειμένου να αποτρέψει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.