Από όλο τον κόσμο επιλέγει Ελλάδα… Επιτίθεται με ταχύτητα… 250 χλμ την ώρα…

Και όμως συμβαίνει...

Όπως σημειώνουν οι ορνιθολόγοι, 8 στους 10 Μαυροπετρίτες όλου του κόσμου φωλιάζουν κάθε χρόνο στα νησιά και τις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Η Ελλάδα αποτελεί από τις σημαντικότερες αναπαραγωγικές επικράτειες του γνήσιου γερακιού, όπως το αποκαλούν, παγκοσμίως. Στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο μαυροπετρίτης είναι πλήρως μεταναστευτικός, ερχόμενος το καλοκαίρι για να φωλιάσει και αναχωρεί το φθινόπωρο για το μακρινό του ταξίδι στην Αφρική.

Ο μαυροπετρίτης κυνηγάει περιπολώντας από μεγάλα ύψη –που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 μ. από την επιφάνεια της ξηράς ή του νερού- και εφορμά στο σμήνος χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ευελιξία και την πολύ μεγάλη του ταχύτητα. Η σύλληψη πραγματοποιείται αφού συγκρουστεί με το θήραμα στον αέρα, προκαλώντας του απώλεια προσανατολισμού και στήριξης, οπότε το συλλαμβάνουν με τους ισχυρούς τους γαμψώνυχες.

Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν κατά την κάθετη εφόρμηση οι μαυροπετρίτες είναι πολύ υψηλές, πάνω από 200-250 χλμ./ώρα, ωστόσο δεν φθάνουν εκείνες του ταχύτερου πτηνού στην υφήλιο, του πετρίτη. Φωτογραφία του Πέτρου Πέτρου και αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.