Εντυπωσιάζει τους χιλιάδες επισκέπτες… Το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης

Ταξιδεύοντας...

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ υψώνονται σε ύψος 500μ.! Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, μετά το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία.

Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι ή στα κρητικά αγρίμι.

Το φαράγγι έλκει πολλές χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 15,9 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2018- 2022, το φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφθηκαν 634.285 πολίτες και αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της πανδημίας, κυρίως το 2020, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κατά το 2022 μάλιστα η επισκεψιμότητα σημείωσε ρεκόρ πενταετίας καθώς το φαράγγι επισκέφθηκαν 168.593 άτομα.

Η επίσημη περίοδος λειτουργίας του φαραγγιού κάθε χρόνο είναι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το φαράγγι κλείνει σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών, όπως καύσωνας και ακραία καιρικά φαινόμενα.