Πως σώθηκε ο Έρωτας Τοξότης από τον κίνδυνο να… εξαφανιστεί από την Ελλάδα

Πολιτισμός

Έρωτας Τοξότης, από τo Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας Λήμνου.

Πρόκειται για μαρμάρινο αντίγραφο χάλκινου πρωτοτύπου έργου του γλύπτη του 4ου αι.π.Χ, Λυσίππου. Χρονολογείται στην ύστερη Ρωμαιοκρατία και μαρτυρά για την οικονομική άνθηση του νησιού της Λήμνου σε αυτή την περίοδο.

Εντοπίστηκε το 1915 στην αρχαία πόλη της Ηφαιστίας από απόσπασμα του γαλλικού στρατού ο οποίος συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιώντας όπως και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, το νησί της Λήμνου ως βάση.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, μόλις έγινε γνωστός ο εντοπισμός του αγάλματος, ένας μορφωμένος έμπορος από το γειτονικό Κοντοπούλι, ο Κωνσταντίνος Ερημάκης, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο το εύρημα να απομακρυνθεί από νησί, ενήργησε αμέσως. Έσπευσε στον οικισμό του Μούδρου, όπου ελλιμενιζόταν ο συμμαχικός στόλος, και συνάντησε τον ενωμοτάρχη Φλαμπουράρη, αναφέροντάς του το περιστατικό. Ο Φλαμπουράρης απευθύνθηκε αρμοδίως στον Γάλλο στρατιωτικό διοικητή και τελικώς το εύρημα παρέμεινε στο νησί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου,  που στεγάζεται σε διώροφο κτίσμα του 19ου αι. παρουσιάζονται ευρήματα από την παλαιολιθική θέση “Ούριακος” και από τους προϊστορικούς οικισμούς του νησιού καθώς και γλυπτά και επιγραφές ιστορικών χρόνων από τη Λήμνο, την Ίμβρο και την Τένεδο. Φωτογραφία από το αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Σύνολο επισκέψεων 2,587 , Σήμερα 1