Lifting στο γερασμένο κτίριο της Βουλής… Σημαντικές οι φθορές στο ιστορικό Μέγαρο από τα καυσαέρια και τον χρόνο…

Πολιτισμός

Ήδη εξελίσσονται εργασίες στο ιστορικό μέγαρο του ελληνικού κοινοβουλίου από επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου της Βουλής. Υπολογίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Αύγουστο από τα μαρμάρινα στοιχεία (πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες κ.ά.) που αποτελούν σημαντικό τμήμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αλλά και πολύτιμα αισθητικά στοιχεία, τα οποία έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα από τον χρόνο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, «όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1841, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν τόσο τα ανάκτορα όσο τα μάρμαρα των ανακτόρων, δηλαδή τα μάρμαρα αυτού του κτηρίου, και έγραψε μάλιστα γι’ αυτά πόσο τον εντυπωσίασαν».  Αυτά τα στοιχεία έχουμε πάρα πολύ καιρό να τα συντηρήσουμε. Έχουν υποστεί φθορά χρονική, φθορά καυσαερίου, φθορά καιρικών συνθηκών, εμφανή φθορά.

Πρόκειται για μια επίπονη και αργόσυρτη διαδικασία αποκατάστασης, με σεβασμό στη λεπτομέρεια. Αμέσως μετά τα μαρμάρινα στοιχεία, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των ξύλινων στοιχείων του κτηρίου (θύρες εισόδου, κουφώματα, παράθυρα) και η τοιχοποιία, η οποία φέρει επιχρίσματα από έγχρωμο κονίαμα που μιμείται κυβόλιθους και έχει φθαρεί. Η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης της όψης συνδέεται και με το εν εξελίξει έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, καθώς θα αντικατασταθούν τα παλαιά κουφώματα με ενεργειακά.

Το κτήριο της Βουλής είναι κηρυγμένο ως μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και έχει δεχθεί πολλές μετατροπές, κάποιες όχι πολύ πετυχημένες, ενώ δύο φορές κινδύνεψε από πυρκαγιά, το 1884 και το 1909. Σήμερα το Μέγαρο κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειας και της αυθεντικότητάς του και το μάρμαρο είναι ένα από τα βασικά δομικά του στοιχεία, τα οποία λειτουργούν και ως διακοσμητικά αλλά και ως τμήματα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Έχουν δηλαδή μια λειτουργικότητα αντίστοιχη με αυτήν που είχαν στους ναούς της κλασικής αρχαιότητας.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα έργα αποκατάστασης, για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας με laser 3d scanner, έγινε πλήρης αποτύπωση ολόκληρου του κτηρίου, που αποτελεί μία εις βάθος ψηφιακή καταγραφή όλων των φθορών, των υλικών και των παρεμβάσεων που έχει δεχθεί στο παρελθόν, ώστε οι μελλοντικές εργασίες συντήρησης να βασίζονται σε πλήρη και ακριβή στοιχεία.

Τα στοιχεία έχουν τύχει επεξεργασίας από ειδικό υπολογιστή που συνθέτει το ψηφιακό δίδυμο της κατασκευής του κτηρίου και των μετατροπών του, ενώ έγινε και σάρωση από drone με τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου του κτηρίου μαζί με τον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη, εργασίες που μπορούν να προσφέρουν τρισδιάστατη αποτύπωση του κτηρίου από 3d εκτυπωτή αλλά και ψηφιακή περιήγηση 360 μοιρών από κάθε θέση του.

Το έργο αποκατάστασης γίνεται με αυτεπιστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με 12 συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και 8 ειδικούς συντηρητές λίθου που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Οι προγραμματισμένες εργασίες είναι οι εξής:

  • Στερέωση της λίθινης επιφάνειας των αρχιτεκτονικών στοιχείων των πρόπυλων της Βουλής.

  • Απομάκρυνση αιθάλης και μαύρης κρούστας.

  • Καθαρισμός βιολογικών αναπτύξεων.

  • Καθαρισμός χρωματισμών που προέρχονται από τα προϊόντα οξείδωσης του σιδήρου και του χαλκού.

  • Απομάκρυνση παλαιότερων κονιαμάτων και στρώματος σιλικόνης.

  • Πλήρωση ρωγμών και στερέωση αποφλοιώσεων και απολεπίσεων.

  • Συγκόλληση θραυσμάτων. Καθαρισμός και προστασία εμφανών σιδηρών συνδέσμων.

  • Σφράγιση αρμών και κενών.

  • Συμπλήρωση απωλειών.

  • Στα δάπεδα των εξωστών θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των κονιαμάτων από τους αρμούς, σφράγιση και στεγανοποίησή τους.

Σύνολο επισκέψεων 595 , Σήμερα 1