Συγκλονιστική εμπειρία… Κολυμπάς πάνω από μία ιστορία αιώνων βυθισμένη στη θάλασσα. Εντυπωσιακό βίντεο

Ο τόπος μας

Με ιστορία αιώνων και πολιτισμό γνωστό σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει ακόμη κρυμμένα μυστικά και γεγονότα που δεν γνωρίζουν οι πολλοί ή δεν έχουν διασταυρώσει οι ειδικοί. Κάποια από αυτά τα μυστικά, λοιπόν, και τα στοιχεία ιστορίας βρίσκονται θαμμένα όχι κάτω από τη γη αλλά είναι βυθισμένα στη θάλασσα.

Όπως είναι η αρχαία ελληνική πόλη κοντά στο Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο που έχει αναδειχθεί ως η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο. Λίγοι, ωστόσο, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μια βυθισμένη πολιτεία. Είναι η αρχαία βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου η οποία βρίσκεται μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Μια «Ατλαντίδα» στην Αργολίδα: Η βυθισμένη πόλη στα ανοιχτά της αρχαίας  Επιδαύρου | HuffPost Greece

Η βυθισμένη αυτή πολιτεία βρίσκεται μόλις δύο μέτρα κάτω από τη θάλασσα και εκεί έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα π.Χ., τείχη, θεμελιώσεις κτιρίων, αμφορείς και τμήματα πλακόστρωτων που φαίνονται πεντακάθαρα μέσα από τα καταγάλανα νερά, είτε περνώντας με βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας.

Αυτά τα τμήματα της αρχαίας πολιτείας της Επιδαύρου μπορείς να τα δεις ακόμη και κολυμπώντας. Μια συγκλονιστική εμπειρία που μόνο αν βιώσεις μπορείς να αντιληφθείς. Γιατί ενώ κολυμπάς νιώθεις ότι είσαι κομμάτι της ιστορίας. Κοιτώντας χαμηλά, στα καταγάλανα νερά γυρνάς πίσω στο χρόνο. Ακόμη και αν δε θες να κολυμπήσεις μπορείς να δεις τι βρίσκεται κάτω από το νερό μπαίνοντας σε μία βάρκα.

vithismeni_politeia_epidavros.jpg

Αν πας προετοιμασμένος και διαβασμένος θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις ακόμη και τον αρχαίο λιμενοβραχίονα σε κάποια σημεία. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητικές αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη εμπορικού σταθμού σε εκείνη την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η βυθισμένη πολιτεία και η παλιά Επίδαυρος. Είναι πολύ σπάνιο και ταυτόχρονα συναρπαστικό το πώς διατηρείται επί τόσους αιώνες κάτω από νερό μια πόλη ολόκληρη στην οποία μπορείς να φανταστείς πώς ήταν να ζεις. Δεν το φαντάζεσαι μόνο από τις σελίδες ενός βιβλίου. Το έχεις μπροστά στα μάτια σου.

Δείτε το βίντεο από την ομάδα up drones

Σύνολο επισκέψεων 598 , Σήμερα 1