Από την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών…

Εμπνεύσεις... τέχνης

 Το έργο “Παρίσι, 14η Ιουλίου” είναι της ζωγράφου, Σοφίας Λασκαρίδου, (1882 – 1965). Η Σοφία Λασκαρίδου ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών το 1903, ύστερα από βασιλικό διάταγμα, μετά από δική της δυναμική παρέμβαση προς τον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄, υπέρ της εισδοχής γυναικών στη Σχολή. Διακρίθηκε για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σχολείο Καλών Τεχνών.

Όπως σημειώνει η ίδια, το ατελιέ της στο Παρίσι επισκέφτηκαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσά τους ο Δ. Γαλάνης, ο Ν. Επισκοπόπουλος, ο Ζ. Παπαντωνίου, ο Μ. Μαλακάσης, ο Κ. Ουράνης, κ. α. Επίσης, την επισκέφθηκαν ο Πρίγκηπας Γεώργιος Α με τη σύζυγό του Μ. Βοναπάρτη, καθώς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

H Σοφία Λασκαρίδου έβγαινε από το ατελιέ της για να ζωγραφίσει στην ύπαιθρο, έχοντας πάντα μαζί της ένα ρεβόλβερ για προστασία. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν ασυνόδευτες. Μεγάλος αριθμός έργων της βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη έχει ορισμένα από τα σημαντικά της κομμάτια. Το έργο της φωτογραφίας είναι κληροδότημα Σοφίας Λασκαρίδου. Αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery.