Σε αυτό το ψαροχώρι μας βυθίστηκε το πλοίο του Έλγιν με κλεμμένα μάρμαρα από τον Παρθενώνα…

Ο τόπος μας

Περισσότερα  από 220 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο λόρδος Ελγιν και οι συνεργάτες του έκλεψαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλες σημαντικές αρχαιότητες της Αθήνας.

Το θέμα της επιστροφής τους στη χώρα μας, τίθεται με κάθε ευκαιρία… Τώρα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την απαράδεκτη ενέργεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως μία περιοχή στα Κύθηρα, που βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου, κρύβει τα μυστικά που έκρυβε ένα από τα καράβια του λόρδου Έλγιν, όταν έφευγε με τα Μάρμαρα…

Είναι, ίσως, το πιο όμορφο χωριό των Κυθήρων. Ο λόγος για τον Αβλέμονα ή Αυλέμωνα. Ένα παραθαλάσσιο μέρος με γραφικούς κολπίσκους. Το φυσικό του περιβάλλον θυμίζει έντονα Κυκλάδες, το ίδιο και η αρχιτεκτονική του που έχει αιγαιοπελαγίτικες επιρροές.

Λίγο έξω από την θάλασσα του Αβλέμονα ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1802 το πλοίο Μέντωρ, ένα από τα πλοία που είχε χρησιμοποιήσει ο Λόρδος Έλγιν για να μεταφέρει κιβώτια με αρχαιότητες από διάφορα μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών. Έτσι για ένα διάστημα τα μάρμαρα βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας των Κυθήρων μέχρι που τα ανέλκυσαν δύτες από τη Μάλτα. Σήμερα αποτελεί πεδίο μιας από τις σημαντικότερες υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες.

Επίσης, το λιμανάκι του Αβλέμονα ήταν το σημείο αποβίβασης των Άγγλων, όταν κατέλαβαν τα Κύθηρα το 1809.

Η ιστορικότητα της περιοχής δεν σταματά εδώ… Κοντά στον οικισμό, στη θέση Καστρί (Σκάνδεια) της σημερινής Παλαιόπολης, είχαν αποβιβαστεί Κρήτες της Μινωϊκής Εποχής, περί το 2.000 π.Χ.  Τα κεραμικά ευρήματα δείχνουν ότι, είχαν φέρει μαζί τους πολλά αγγεία από την πατρίδα τους, αλλά είχαν κατασκευάσει και άλλα επί τόπου, εκμεταλλευόμενοι τα κοχύλια πορφύρας που αφθονούσαν στους βυθούς των Κυθήρων, για να τα βάφουν με έντονο κόκκινο χρώμα.

Η θέση του Αβλέμονα αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης πολλών τουριστών, λόγω του φυσικού του κάλλους, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι των Κυθήρων θεωρούν τον οικισμό ως τον ομορφότερο του νησιού και από τα ομορφότερα ψαροχώρια της Μεσογείου.