Εμείς τα καλλιεργούμε για να τα καταναλώσουν οι ξένοι… Αυτή είναι η περιοχή του μυδιού…

Διατροφή

Μεγάλη είναι η δυναμική της καλλιέργειας μυδιού στη χώρα μας. Η χώρα μας είναι η 4η «δύναμη» μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την παραγωγή μυδιού. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Πιερίας καλλιεργείται το 60% της συνολικής παραγωγής στη χώρα. Στην Πιερία παράγονται ετησίως περίπου 10.500 τόνοι μυδιού της Μεσογείου, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη ποικιλία. Από αυτούς τους τόνους, τουλάχιστον το 95% εξάγεται σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ το υπόλοιπο 5% οδεύει για εσωτερική κατανάλωση.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους οι μυδοκαλλιέργειες καλύπτουν 1.700 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στη θάλασσα. Ένα μύδι για να φτάσει από γόνος στο τελικό στάδιο χρειάζεται συνολικά 12-14 μήνες. Στη συνέχεια τα μύδια μεταφέρονται ατυποποίητα με φορτηγά ψυγεία σε κέντρα στο εξωτερικό. Εκεί, επανατοποθετούνται στη θάλασσα και ξαναπαίρνουν ζωή, μιας και όπως τονίζουν οι μυδοκαλλιεργητές ένα μύδι έχει ζωή 54άρων ωρών έξω από το νερό.

Η όλη διαδικασία είναι αυστηρή και έτσι κάθε φορτηγό που αναχωρεί με το φορτίο πρέπει να φέρει τα έγγραφα, που αναγράφουν πότε βγήκαν από τη θάλασσα, σε ποιο κέντρο αποστολής ή καθαρισμού μεταφέρονται και πόσοι τόνοι μεταφέρονται.

Η θερμοκρασία της θάλασσας, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει προβλήματα στη καλλιέργεια μυδιού. Σε συνδυασμό με την μεγάλη ηλιοφάνεια έχουν ως αποτέλεσμα να «απειλούν» άμεσα τα μύδια, καθώς σε 26-28 βαθμούς το μεγάλο μύδι πεθαίνει…

Πόσο θρεπτικά είναι

Το μύδι είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και επίσης άφθονο σε φωσφατίδια, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στη δραστηριότητα του ήπατος. Επιπλέον, το κρέας μυδιών περιέχει μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του κοβαλτίου, του μαγγανίου και του ψευδαργύρου, μαζί με αμινοξέα και βιταμίνες (PP, B1, B6, B2, E και D). Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες είναι ανώτερη από αυτή που βρίσκεται στα ψάρια. Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Μια μερίδα 85γρ. παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας αξίας για σίδηρο. Τα μύδια είναι πλούσια σε θαλάσσια ωμέγα-3, EPA και DHA.απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς

Προσοχή

Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έχουν επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο συσσώρευσης τοξικών ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις για τους θαλάσσιους οργανισμούς λόγω της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κατανάλωση μολυσμένων θαλάσσιων προϊόντων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Για το λόγο αυτό, η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται τα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση είναι πολύ σημαντική.