Φτου… να μην βασκαθούν οι υποψήφιοι…

Και όμως συμβαίνει...

Άραγε πόσοι υποψήφιοι των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών δεν έχουν κρύψει σήμερα κάπου ένα σκόρδο για να μην τους ματιάσουν και χάσουν την εκλογή;

Ίσως πολλοί έχετε ακούσει από τους οικείους σας ότι το σκόρδο μπορεί να… διώξει το κακό; Και η κλασική έκφραση αποτροπής «ματιάσματος», απέναντι σε κάποιον ή κάποια είναι το “φτου μην βασκαθείς”…

Θυμίζουμε πως κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα το Φεβρουάριο του 2023 του πρόσφεραν, μεταξύ άλλων προιόντων και σκόρδα για το κακό το μάτι. Αμέσως μετά την παράδοση των σκόρδων στον πρωθυπουργό οι παρευρισκόμενοι φώναξαν: “Για το κακό το μάτι, να μη σας πιάνει μάτι πρόεδρε…”.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, τα σκόρδα αποτελούσαν ανέκαθεν, όπλο κατά της βασκανίας, της κακοδαιμονίας και του κακού ματιού.

Από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα το σκόρδο το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο.

Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα. Άμα κάποιος θαυμάζει κάτι για να μη το ματιάζει συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι.

Την ημέρα της πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Ακόμα και πλαστικά σκόρδα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα για γούρι.

Και αν από κάποιον υποψήφιο σήμερα αναδύεται μία μυρωδιά… θα ξέρετε.