Αυτές ήταν οι πρώτες δημοτικές εκλογές της μεταπολίτευσης. Πριν οι δήμαρχοι διορίζονταν… Βίντεο εποχής

Η Ελλάδα παλιά...

Οι κάλπες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές έχουν ανοίξει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα. Οι Έλληνες πολίτες καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στους 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα από τα κινηματογραφικά ”Επίκαιρα” παραγωγής 1975 στο οποίο προβάλλονται οι πρώτες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης που έλαβαν χώρα στις 30 Μαρτίου 1975.

Προβάλλονται ψηφοφόροι καθώς προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις Γεώργιος Μαύρος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της ΕΔΑ και εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς Ηλίας Ηλιού.

Μετά τη δύση του ηλίου και την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι κάλπες αποσφραγίζονται και αρχίζει η διαλογή και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Κωστή Στεφανόπουλο. «Αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει πως τα πολιτικά ήθη των εκλογέων έχουν ανέλθει σε ιδανικό σημείο», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν έπειτα από 11 χρόνια και ήταν οι πρώτες της Μεταπολίτευσης. Οι προηγούμενες διεξήχθησαν το 1964 και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974) οι δήμαρχοι διορίζονταν από τη χούντα.