Για “κοφτερό” μυαλό και όχι μόνο, αυτά τα ψάρια πρέπει να τρώνε οι άνω των 40 ετών…

Διατροφή

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι οι 40άρηδες και 50άρηδες, που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Τέξας, αφού ανέλυσαν στοιχεία για 2.183 γνωστικά υγιείς ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές και είχαν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους, όπως τα EPA και DHA, είχαν κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η βελτίωση της διατροφής μας είναι ένας τρόπος για να προάγουμε την υγεία του εγκεφάλου μας. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να είναι αρκετή για να διατηρήσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί και πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση τον νου και τις λειτουργίες του. Μια θεωρία-εξήγηση είναι ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων και μια άλλη ότι οι εν λόγω ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πηγή, περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Σύνολο επισκέψεων 2,207 , Σήμερα 1