Συχνά γίμνεται λόγος ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Όμως, μελέτη Ιταλών επιστημόνων δίνει μία άλλη διάσταση στο θέμα. Αναφέρουν, μετά από έρευνα, πως οι άνθρωποι που πίνουν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι ή καθόλου. Αυτό ισχύει τόσο για την περιφερική όσο και για την κεντρική αορτική πίεση, δηλαδή αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά.
To αποτέλεσμα προέρχεται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μελετητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, σε σχέση με εκείνους που δεν τον πίνουν.
Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε ολόκληρο τον κόσμο: υπολογίζεται ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια τόνοι καφέ καταναλώθηκαν παγκοσμίως το 2020 και το 2021. Παρά τους μακροχρόνιους φόβους για τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία, έχουν προ πολλού προκύψει αρκετά οφέλη: χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων νευροεκφυλιστικών και ηπατικών παθήσεων έχει παρατηρηθεί μεταξύ των τακτικών καταναλωτών καφέ.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε τι οφείλονται αυτά τα οφέλη και δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τις επιπτώσεις της καφεΐνης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η καφεΐνη είναι μόνο ένα από τα πολλά συστατικά του καφέ και σίγουρα όχι το μόνο με ενεργό ρόλο. Θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν πράγματι καταγραφεί ακόμη και σε όσους καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη» και προσθέτουν: «Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, όμως άλλα βιοενεργά συστατικά του καφέ φαίνεται να αντισταθμίζουν αυτό το αποτέλεσμα με θετικό τελικό αποτέλεσμα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης».
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ξεκάθαρα: “η περιφερική αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε άτομα που κατανάλωναν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα από ό,τι σε άτομα που δεν πίνουν καφέ». Τα δεδομένα δείχνουν χαμηλότερες τιμές για όσους πίνουν καφέ τόσο στη συστολική όσο και στη παλμική πίεση, και στην περιφερική κυκλοφορία και στην κεντρική αορτική πίεση. Όλα τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις θετικές επιδράσεις του καφέ στον μετριασμό του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Πηγή περιοδικό Nutrients.
Σύνολο επισκέψεων 12,405 , Σήμερα 1