Ψάχνοντας δηλητηριασμένα δολώματα… Ο σκύλος-σωτήρας σπάνιων πουλιών και ζώων

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Για 7️η χρονιά και παρά την πανδημία, οι Ομάδες Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνέχισαν απτόητες τη δράση τους! Τα δύο σκυλιά-ανιχνευτές, ο “Κούκι” και ο “Κίκο”, μαζί με τους χειριστές τους από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Greece «οργώσανε» την ελληνική ύπαιθρο της Κεντρικής Ελλάδας, Ηπείρου και Θράκης για να παραμείνει καθαρή από δηλητηριασμένα δολώματα & ζώα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας αναφοράς των Ομάδων Ανίχνευσης, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εξακολουθεί δυστυχώς να αποτελεί σοβαρή απειλή για τα αρπακτικά πουλιά και ειδικά για τους γύπες. Το 2020 διεξήχθησαν συνολικά 39 περιπολίες (25 στην Κεντρική Ελλάδα, την Ήπειρο & τη Δυτική Ελλάδα και 14 στη Θράκη), όπου μόνο οι χειριστές των σκύλων κάλυψαν περισσότερα από 120 χιλιόμετρα (οι σκύλοι καλύπτουν 2-3 φορές μεγαλύτερη απόσταση).

Στις 8 από τις 39 περιπολίες βρέθηκαν 9 νεκρά ζώα που ταυτοποιήθηκαν ως δηλητηριασμένα (1 μαυρόγυπας, 5 τσοπανόσκυλα, 1 αλεπού, 1 αγριόγατα και 1 κουνάβι), ενώ εντοπίστηκαν 15 δηλητηριασμένα δολώματα. Βάσει της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι Ομάδες Ανίχνευσης στις περιοχές τους, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, οι πιθανοί λόγοι χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν η εξόντωση λύκου και η επίλυση προσωπικών αντιδικιών που οδηγεί σε θανάτωση ποιμενικών ή κυνηγετικών σκύλων. Η φωτογραφία είναι της Λίλια Μπαντίκου και αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.