Έφτασαν από τη Μαδαγασκάρη οι πειρατές του Αιγαίου…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Τον Απρίλιο, οι Μαυροπετρίτες αφήνουν τη Μαδαγασκάρη και μεταναστεύουν πάνω από την Αφρική για να φτάσουν στη Μεσόγειο μετά από ένα ταξίδι 8.000 χλμ που διαρκεί 3-4 βδομάδες.

Με την άφιξή τους, επισκέπτονται τις αγαπημένες τους Αιγαιοπελαγίτικες νησίδες για να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν αμφισβητεί την επικράτειά τους, όμως για την ώρα δεν τους απασχολούν άλλες αναπαραγωγικές διαδικασίες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πουλιά που τώρα ξεκινούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει το φώλιασμα, οι Μαυροπετρίτες περιμένουν…

Για τους επόμενους δύο μήνες οι περισσότεροι Μαυροπετρίτες θα περιφέρονται ανάμεσα στις νησίδες και τα μεγάλα νησιά ή την ενδοχώρα, αναζητώντας την αγαπημένη τους τροφή: πουλιά αλλά και μεγάλα έντομα (τζιτζίκια, λιβελούλες, ακρίδες κ.ά.).

Ο μαυροπετρίτης κυνηγάει περιπολώντας από μεγάλα ύψη –που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 μ. από την επιφάνεια της ξηράς ή του νερού- και εφορμά στο σμήνος χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ευελιξία και την πολύ μεγάλη του ταχύτητα. Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν κατά την κάθετη εφόρμηση οι μαυροπετρίτες είναι πολύ υψηλές, πάνω από 200-250 χλμ./ώρα.

Δημοφιλείς προορισμοί για τους Μαυροπετρίτες είναι ο Αη Στράτης, η Λήμνος, η Σκύρος, οι Βόρειες Σποράδες, τα Αντικύθηρα και η Γραμβούσα της Κρήτης. Φωτογραφία του Πέτρου Πέτρου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Loading