Τα φάρμακα που λαμβάνουν… οι άντρες μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Υγεία

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί επίσης να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη των επιστημόνων, του University College London, συμμετείχαν σχεδόν 270.000 άνδρες με μέση ηλικία τα 59 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια. Η μελέτη συνέκρινε το 55% των συμμετεχόντων που είχαν συνταγές για φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία με το 45% που δεν είχαν συνταγές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με τα άτομα που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε εκείνους στους οποίους εκδόθηκαν οι περισσότερες συνταγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου αίματος, αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, για τα πιθανά οφέλη και τους μηχανισμούς αυτών των φαρμάκων. Πηγή ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».