Ο χειμώνας ταιριάζει πολύ στο Δέλτα του Έβρου… Εντυπωσιακό βίντεο

Περιβάλλον

Αυτή την εποχή, χιλιάδες Νανόκυκνοι δίνουν το παρών στα διεθνούς σημασίας ενδιαιτήματα του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα του Έβρου, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης.

Πριν από λίγες ημέρες, ένας Βέλγος ορνιθολόγος κατάφερε να τους απαθανατίσει, μαζί με άλλα υδρόβια πουλιά, λουσμένους στο φως του δειλινού. Εδώ και 30 χρόνια, ο Didier Vangeluven επισκέπεται σχεδόν κάθε χειμώνα το Δέλτα Έβρου. Οι επισκέψεις του έχουν σκοπό την καταμέτρηση και τον εντοπισμό Νανόκυκνων από τη χερσόνησο Γιαμάλ στη Σιβηρία, τους οποίους έχει σημάνει ο ίδιος είτε με δορυφορικό πομπό είτε με δαχτυλίδια.

Φέτος, κατά τις παρατηρήσεις του στην ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα, καταμέτρησε συνολικά 12.975 Νανόκυκνους, ένας αριθμός ρεκόρ για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και διεθνώς αφού τόσο μεγάλους αριθμούς έχει παρατηρήσει ο ίδιος μόνο στην Κίνα!

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών. Η μεγάλη ποικιλία των ειδών είναι χαρακτηριστικό του Δέλτα. Η γεωγραφική θέση, καθώς και οι εκτεταμένες εκτάσεις φυσικών βιοτόπων συμβάλλουν σημαντικά στην αξία του για την ορνιθοπανίδα. Είναι ενδεικτικό ότι το χειμώνα ξεχειμωνιάζουν δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά. Βίντεο από Didier Vangeluven, αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.