Μόλις 6 δαμάσκηνα βοηθούν τις γυναίκες να αποφύγουν ασθένεια που φοβούνται…

Διατροφή

Επιστήμονες παρουσίασαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS), έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποτρέψουν ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ένα μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στην μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστών. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να αποτρέψουν αυτήν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση δύο διαφορετικών δόσεων κατανάλωσης δαμάσκηνων στους δείκτες φλεγμονής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά. Μειώνουν τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων, που ονομάζονται οστεοκλάστες. Οι οστεοκλάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση περίπου 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί δυνητικά να μειώσει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αυτές είναι δείκτες φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και μέταλλα, όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο. Αυτά είναι σημαντικά για γερά οστά. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Προτείνουν να προσθέσετε δαμάσκηνα στο καθημερινό σας μενού, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό σε συνταγές. Όμως, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε δαμάσκηνα. Αν φάτε πάρα πολλά, σε μία ημέρα, μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη.