Την παραγωγή μιας πατάτας ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μελετά μια διεθνής ερευνητική ομάδα.
Επιστήμονες από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Περού αναπτύσσει εργαστηριακά ένα «σούπερ» πανγονιδίωμα για να εντοπίσει τα γενετικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή πατάτας. Η διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια γονιδιωματική αλληλουχία σχεδόν 300 ποικιλιών πατάτας και των άγριων συγγενών τους για την ανάπτυξη μιας πιο ανθεκτικής στις ασθένειες και τις υψηλές θερμοκρασίες πατάτα.
Η πατάτα είναι μια κρίσιμη πηγή τροφής για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς κατατάσσεται αμέσως μετά το ρύζι και το σιτάρι όσον αφορά την ανθρώπινη κατανάλωση. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι να αναπτύξει μια «υπερπατάτα» που να είναι ανθεκτική στις ασθένειες, την ξηρασία και τον παγετό.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.