Έρευνα καταρρίπτει όσα ξέραμε για πολλά χρόνια… Το πρωινό παχαίνει ή βοηθά στην απώλεια βάρους;

Διατροφή

Μπορεί το πρωινό να θεωρείται γενικά το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αλλά φαίνεται ότι στην προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, το πρωινό ως καθημερινή συνήθεια δεν βοηθάει όσους θέλουν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στο αδυνάτισμα, ούτε και ότι η αποφυγή του οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Αντιθέτως, τα ευρήματα τους δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό και ότι το να μην τρώει κανείς πρωινό, δεν του ανοίγει περισσότερο την όρεξη αργότερα μέσα στη μέρα, ώστε να βάλει παραπανίσια κιλά.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Φλάβια Τσικουτίνι, του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, αξιολόγησαν 13 τυχαίες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό (κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες τη μέρα), σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Επίσης όσοι δεν τρώνε πρωινό, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό χαμηλότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά.

ygeiamou | Το αξιόπιστο site για την Υγεία, τη Διατροφή και την Ευεξία

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στο ρυθμό μεταβολισμού ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι εξάλλου, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση.

«Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής των ενηλίκων, ώστε να περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Μολονότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί συχνά να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός στο να συμβουλεύσει το πρωινό ως μέθοδο απώλειας βάρους για τους ενήλικες, καθώς μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα», αναφέρουν οι ερευνητές. Πληροφορίες, ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύνολο επισκέψεων 2,051 , Σήμερα 1