Λύθηκε η απορία πολλών… Γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Διατροφή

Η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία που έχει το κόκκινο κρασί αποτελούν εδώ και καιρό μεγάλο θέμα προς συζήτηση ανά τον κόσμο. Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν πως μία μικρή αλλά τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου καρδιαγγειακών βλαβών.

Όμως, παρά τις θεραπευτικές του δυνάμεις, το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο, μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους έναν περίεργο πονοκέφαλο. Αυτός μπορεί να εμφανιστεί εντός 30 λεπτών έως 3 ωρών μετά την κατανάλωση ακόμα και ενός μικρού ποτηριού.

Σε νέα έρευνα, επιστήμονες του University of California, Davis, πιστεύουν ότι έχουν βρει τον λόγο για τον οποίο προκαλεί πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές σε περισσότερες από δώδεκα ενώσεις στο κόκκινο κρασί. Μια ξεχώρισε. Η φλαβανόλη η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί. Η φλαβανόλη μπορεί παρεμβληθεί με τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Αυτή η φλαβανόλη ονομάζεται κουερσετίνη και περιέχεται σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, όπως και στα σταφύλια. Θεωρείται υγιεινό αντιοξειδωτικό και είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ μπορεί να γίνει προβληματική.

Όταν κυκλοφορήσει στο αίμα, ο οργανισμός τη μετατρέπει σε διαφορετική μορφή, η οποία μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι καταλήγουν να συσσωρεύουν την τοξίνη, η οποία είναι γνωστή ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Υψηλά επίπεδα αυτής μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και ναυτία.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν ευάλωτοι άνθρωποι καταναλώνουν κρασί, ακόμα και με μέτρια ποσότητα κουερσετίνη,αναπτύσσουν πονοκεφάλους ιδιαίτερα αν έχουν προϋπάρχουσα πάθηση ημικρανιών. Πηγή περιοδικό Scientific Reports.