Από τις ιστορικές ταινίες… Είναι η πρώτη ομιλούσα στην Ελλάδα… Με πρωταγωνιστή έκπληξη…

Ελληνικός κινηματογράφος

“To τραγούδι του χωρισμού” είναι μια ασπρόμαυρη δραματική κινηματογραφική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, του 1940 και αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ελληνική παραγωγή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Τη σκηνοθεσία την υπογράφει ο Φιλοποίμην Φίνος, στην πρώτη του και τελευταία σκηνοθετική απόπειρα. Το σενάριο γράφτηκε από τον Δημήτρη Μπόγρη.

Το φιλμ γυρίστηκε στα πρώτα στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία καταστράφηκαν, λίγο μετά, από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της Κατοχής. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ύδρα, στις Σπέτσες και στο κέντρο της Αθήνας.

Η ταινία ήταν μια μεγάλη αποτυχία και ο Φίνος είπε αργότερα χαρακτηριστικά ότι «ο Μπόγρης μας έδωσε ένα ωραίο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι».

Η ταινία ήταν χαμένη μέχρι το 1994, αφού μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα μπήκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και το στούντιο του, επιταγμένο από τις δυνάμεις κατοχής, καταστράφηκε, με συνέπεια να χαθεί το αρνητικό της ταινίας. Την αποκατάστασή της ολοκλήρωσε η Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 1994 από μια φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Πρωταγωνιστής της ταινίας ο 26χρονος, τότε, Λάμπρος Κωνσταντάρας. Είναι η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε…

Σύνολο επισκέψεων 1,805 , Σήμερα 5