Αυτή η νύχτα θα είναι… ατελείωτη. Γιατί ξεχωρίζει από όλες τις νύχτες του χρόνου

Περιβάλλον

Η σημερινή είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, καθώς είναι εκείνη η μέρα κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος στο μακρύτερο σημείο του από τον Ήλιο, πριν αρχίσει να πλησιάζει ξανά.

Η νύχτα θα απλωθεί πάνω από την Ελλάδα στις 17.09 και θα αρχίσει να χάνεται παραχωρώντας τη θέση της στο φως, στις 07.38. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η νύχτα θα διαρκέσει 14 ώρες και 29 λεπτά… Η μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου… Έτσι ξεκινάει και τυπικά ο φετινός χειμώνας.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», έως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Φέτος, το χειμερινό ηλιοστάσιο πέφτει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων. Σήμερα το βράδυ θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790. Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομά τους.

Επειδή όμως έχει προηγηθεί πανσέληνος στις 19 Δεκεμβρίου, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση, καθώς το φωτεινό φεγγάρι θα «επισκιάσει» τα περισσότερα μετέωρα. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το μουσείο της Ακρόπολης.

Σύνολο επισκέψεων 3,734 , Σήμερα 1