Τελικά, μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να ζήσει… Εδώ είναι το μεγαλύτερο “μαιευτήριο”

Περιβάλλον

Μία μικρή παραλία στη Ζάκυνθο, τα Σεκάνια, έχει αναδειχθεί ως ο «παράδεισος» της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Για ακόμα μια χρονιά, τα Σεκάνια, φιλοξένησαν σχεδόν τις μισές φωλιές Caretta caretta, συνεχίζοντας έτσι, την «παράδοση» των τελευταίων ετών που θέλει τα Σεκάνια να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «μαιευτήρια» για το είδος σε όλη τη Μεσόγειο.

Όπως κάθε χρόνο, δεκάδες χελώνες ταξίδεψαν και φέτος για να γεννήσουν τα αυγά τους, σε αυτή τη λωρίδα ακτής, μήκους μόλις 550 μέτρων περίπου, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί περίπου 1.124 φωλιές στις έξι παραλίες του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές (535) βρίσκονται στα Σεκάνια.

Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των νεοσσών προς τη θάλασσα. Οι χελώνες συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν και εκείνες με τη σειρά τους. Μάλιστα, τα Σεκάνια είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές, παγκοσμίως.

Τα χελωνάκια που γεννιούνται εκεί συνεχίζουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωσή τους. Φυσικοί θηρευτές, αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η τουριστική πίεση και τα πλαστικά αποτελούν βασικές απειλές για το είδος, με αποτέλεσμα μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια να καταφέρει να ζήσει και να ενηλικιωθεί…