Caretta caretta. Γνωρίζετε ότι…

Και όμως συμβαίνει...

Η Καρέττα χαρακτηρίζεται ως ευάλωτη και αναπαράγεται σε μεγάλούς αριθμούς από το Πράσινο Ακρωτήριο και τη Βραζιλία, έως την Ελλάδα! Η παρακολούθηση της αναπαραγωγής τους στις παραλίες ωοτοκίας γίνεται εδώ και δεκαετίες.

Το μαρκάρισμα και οι γενετικές μελέτες αποκάλυψαν ότι ορισμένες Καρέττα ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια… Η Ελλάδα (ιδίως οι ακτές της Ζακύνθου – Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και της Κυπαρισσίας) είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος, κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Επίσης, μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 kg.

Η μεγαλύτερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες είναι τα αλιευτικά εργαλεία. Τράτες, παραγάδια, παρασυρόμενα δίχτυα, απλάδια, γλάστρες και παγίδες είναι όλα υπεύθυνα για το θάνατο των θαλάσσιων ζώων από τυχαία σύλληψη ή εμπλοκή.

Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ φτάνουν κάθε χρόνο περίπου 60 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν με κάποιο τρόπο εμπλακεί σε αλιευτικά εργαλεία. Η φωτογραφία είναι του Κ. Παπαφιτσώρου και αναδημοσιεύεται από ΑΡΧΕΛΩΝ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις