Θέλετε να προλάβετε τυχόν καρδιαγγειακά νοσήματα; Αυτή η διατροφή είναι για πρόληψη…

Διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε την ευνοϊκή επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έχουμε πολλές μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί την κατάλληλη διατροφή όχι μόνο σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και στο φυσιολογικό πληθυσμό.

Η παρούσα πληθυσμιακή μελέτη αξιολόγησε την εμφάνιση εμφράγματος μυοκαρδίου (ΕΜ), καρδιακής ανεπάρκειας (ΚΑ) και ισχαιμικού και αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) σε 32.921 άτομα στη Σουηδία.

Μετά από 10 έτη παρακολούθησης φάνηκε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής σχετίσθηκε με ελάττωση στην εμφάνιση εμφράγματος κατά 26%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 21% και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22%.
Συμπερασματικά, όπως επισημαίνει ο Δρ. Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή στο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης, μπορεί να οδηγήσει στην ελάττωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση.