Ξεκίνησε το ζευγάρωμα…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η αναπαραγωγή για το 2021 έχει ξεκινήσει για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που είναι ήδη στη Ζάκυνθο! Αυτή την περίοδο στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιείται το ζευγάρωμα, ενώ στα μέσα Μαΐου έχουμε την έναρξη της ωοτοκίας, όπου αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά.

Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους.

Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη.
Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη συμβολή όλων μας για μειωμένη ταχύτητα σκαφών, τήρηση αποστάσεων από τις χελώνες, για την αποφυγή θανάσιμων ατυχημάτων, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 14 νεκρές χελώνες και τρεις τραυματισμένες έως τώρα για το 2021…