Ανησυχία επιστημόνων… Τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο, πεθαίνουν στον τόπο μας από γρίπη…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Συναγερμό έχει σημάνει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς η επιβεβαίωση των ευρημάτων γρίπης των πτηνών σε 50 νεκρούς αργυροπελεκάνους της λίμνης Κερκίνης.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία… Το στέλεχος που προκάλεσε το θάνατο των αργυροπελεκάνων είναι το ήπιο H5N8 που απειλεί την ορνιθοπανίδα. Δεν πρόκειται δηλαδή για τα H1N1 ή H5N1 που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Οι πτηνοτρόφοι των Σερρών, αλλά κυρίως όσοι διατηρούν πτηνοτροφικές μονάδες στα 2 χιλιόμετρα από τη λίμνη, θα πρέπει να φροντίσουν να κρατήσουν μέσα στα κοτέτσια τα πτηνά ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του ιού. Σημειώνεται ότι ο ιός της γρίπης τύπου Α εντοπίστηκε και σε νεκρό πελεκάνο στη Λίμνη Καστοριάς.

Ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών εώς 3,2μ, βάρος 6-10 κιλά).

Οι πρώτοι αργυροπελεκάνοι εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 30.000.000 χρόνια, όπως έχουν εξακριβώσει οι επιστήμονες από απολιθώματα. Στην Ελλάδα, αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν στη Μικρή Πρέσπα, στη λίμνη της Καστοριάς, στον Αμβρακικό κόλπο , στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στη λίμνη Κερκίνη.