Ξέμειναν από σύντροφο… Η μοναξιά των δύο τελευταίων αρσενικών Ασπροπάρηδων…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Το τελευταίο ζευγάρι Ασπροπάρηδων των Μετεώρων. Η έλευσή του στην περιοχή των Μετεώρων προμηνύει την έλευση της άνοιξης, της εποχής που τα ζώα “κατεβάζουν” πιο παχύ γάλα, γι’ αυτό και οι ντόπιοι τον αποκαλούν “Τυροκόμο”.

Ο ασπροπάρης, το πουλί σύμβολο των βράχων των Μετεώρων, απειλείται πλέον με εξαφάνιση συνεπεία της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο πουλί που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, λόγω της σημαντικής του συμβολής στον “καθαρισμό” πτωμάτων ζώων και η θανάτωσή του τιμωρούνταν με θάνατο του δράστη.

Τα φιλόξενα βράχια των Μετεώρων έχουν απομείνει μόνο με δυο αρσενικούς Ασπροπάρηδες οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να επιστρέψει κάποιο θηλυκό. Δυστυχώς, στις μέρες μας ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει καταρρεύσει. Πλέον ο πληθυσμός της Ελλάδας αριθμεί λιγότερα από 5 ζευγάρια. Τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή των Χασίων-Αντιχασίων αποτελούσαν στο παρελθόν το βασίλειο του Ασπροπάρη». Φωτογραφία, Δημήτρης Βαβύλης από την Ελληνική Ορνιθολογική Ετραιρεία.

Σύνολο επισκέψεων 1,609 , Σήμερα 1