Έχουν ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ο οποίος όμως μπορεί να προληφθεί.

Βέβαια, αναφέρουν πως η φαρμακευτική αγωγή είναι ο συνηθέστερος τρόπος που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, μειώνοντας γενικότερα τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης μέσω του περιορισμού της πρόσληψης νατρίου, της διατήρησης φυσιολογικού βάρους, του περιορισμού του αλκοόλ και της αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών. Ένας θρεπτικός και υγιεινός τρόπος διατροφής συστήνεται σε όλα τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

Από τα τρόφιμα που καλό θα είναι να καταναλώνετε για να ελέγξετε την υπέρταση είναι και τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα οποία, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων που βοηθούν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Μελέτη διάρκειας 5 μηνών, στην οποία συμμετείχαν 101 γυναίκες, κατέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με περπάτημα σχετίστηκε με σημαντική μείωση της υπέρτασης, αποτέλεσμα που οι ερευνητές απέδωσαν στο κιτρικό οξύ και την περιεκτικότητα των λεμονιών σε φλαβονοειδή.

Επίσης έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τα κοινά φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή σας.