Το παραδοσιακό γλύκισμα σε γάμους και βαπτίσεις μπήκε στη λίστα με τις κληρονομιές που διαφυλάσσει ο τόπος μας…

Διατροφή

Το Μελεκούνι της Ρόδου, ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Σκοπός του Εθνικού Ευρετηρίου είναι η ανάδειξη και η διαφύλαξη του πλούτου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ενδεικτικά των παραδοσιακών τεχνών, των εθίμων, των προφορικών παραδόσεων, των χορών της μουσικής κτλ).

Το Μελεκούνι παρασκευάζεται κυρίως στο χωριό Κοσκινού και δευτερευόντως σε άλλα χωριά όπως Αφάντου και Λίνδο. Είναι ένα γλύκισμα, που παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Παρότι μοιάζει με παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το σησάμι, τα αμύγδαλα, η κανέλα και το πορτοκάλι.

Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα»  και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σησαμιού.

Ως προς την παρασκευή του, αρχικά, όπως αναφέρεται στη βικιπαίδεια, καβουρδίζονται καλά τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα. Μετά, σειρά παίρνει το σησάμι που, αφού πλυθεί και στεγνώσει, καβουρδίζεται μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια το σησάμι, τα αμύγδαλα και η κανέλα ανακατεύονται μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Στη δεύτερη φάση, βράζεται το μέλι με λίγο χυμό πορτοκαλιού/λεμονιού. Μόλις βράσει, το μέλι προστίθεται στο μείγμα και ανακατεύεται καλά. Στην τρίτη φάση, το μείγμα, όπως είναι χλιαρό, απλώνεται σε μια πλατιά επιφάνεια και με τη χρήση ενός πλάστη γίνεται ομοιόμορφο και επίπεδο. Τέλος, αφού κρυώσει, το γλύκισμα κόβεται σε σχήμα ρόμβου.