Ανησυχούν οι αρχαιολόγοι για την Ακρόπολη… Τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία της

Πολιτισμός

Την ανησυχία τους εκφράζουν αρχαιολόγοι για την αυξανόμενη επισκεψιμότητα της Ακρόπολης από τουρίστες και όχι μόνο θέτοντας, όπως επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευτεί το Μνημείο.

Ήδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε  ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιδανικός αριθμός ημερησίως θα ήταν οι επισκέπτες να μην ξεπερνούν τους 20.000, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα  στο μνημείο.

Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00.  Δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με  τον δικό τους προγραμματισμό.

Εκτιμάται ότι το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Απριλίου 2024, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής.