Το πρώτο βήμα έγινε… Διασώζεται ιστορική αποθήκη καπνού και μετατρέπεται σε μουσείο

Πολιτισμός

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε  θετικά επί των μελετών -αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων- που αφορούν στην αποκατάσταση του κτηρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, προκειμένου να φιλοξενήσουν το Διαχρονικό Μουσείου της Αιτωλοακαρνανίας και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το κτήριο των Καπναποθηκών “Αφών Παπαπέτρου”, κηρυγμένο μνημείο και ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή του Αγρινίου. Συγχρόνως, όμως, είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής ως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων στον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα σε κτήρια που κατασκευάσθηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης, το κτήριο των Καπναποθηκών, επιφάνειας 6.500τ.μ., πρόκειται να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, με ειδική ενότητα για την ιστορία του καπνού, καθώς και χώρους εκδηλώσεων. Ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης είναι η αξιοποίηση αυτών των Καπναποθηκών. Με την έγκριση των μελετών γίνεται το πρώτο βήμα. Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό συγκρότημα διασώζεται και αναβιώνει με νέα χρήση.

Το κτήριο των αποθηκών «Αφών Παπέτρου» χωροθετείται σε οικόπεδο επιφάνειας 4.609 τ.μ., στη συμβολή των οδών Παλαμά και Μαβίλη στο Αγρίνιο. Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας του οικοπέδου. Ανεγέρθηκε το 1923, σύμφωνα με επιγραφή στην πρόσοψη του κτηρίου, και λειτούργησε με διάφορες χρήσεις μέχρι το έτος 1980 οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Πρόκειται για τετραώροφο κτήριο με ημιυπόγειο. Στις όψεις του συνδυάζονται στοιχεία γερμανικής επιρροής Art Nouveau και διακοσμητικά στοιχεία Art Deco. Το σχήμα του κτηρίου είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με δύο εισόδους στο μέσο των μεγάλων πλευρών. Στον πρώτο και στον τρίτο όροφο ήταν οι χώροι επεξεργασίας καπνού. Το ημιυπόγειο, ο δεύτερος και ο τέταρτος όροφος ήταν χώροι αποθήκευσης καπνού. Στις γωνίες του κεντρικού αιθρίου, τέσσερα κλιμακοστάσια οδηγούν αντίστοιχα σε τέσσερις αίθουσες ανά όροφο, που επικοινωνούν, ανά δύο, με εσωτερικές θύρες.