Ο Έλληνας ζωγράφος που κατέχει ένα ιστορικό ρεκόρ…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Είμαστε και επίσημα στο χειμώνα και γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο…

Με την ευκαιρία αυτή βλέπετε το επιβλητικό “Λιμάνι του Βόλου τη νύχτα” του ζωγράφου, Κωνσταντίνου Βολανάκη. Το επώνυμό του, προφανώς προέρχεται από τον τόπο καταγωγής του, τη Βολάνη, ένα μικρό χωριό της περιοχής του Ρεθύμνου.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας». Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Βολανάκη.

Ένα από τα διάσημα έργα του είναι “Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας”. Παρόμοιο είναι και το έργο του “Η Πυρπόληση του Τουρκικού Δικρότου”. Το ίδιο έργο ζωγράφισε και ο Νικηφόρος Λύτρας, το οποίο βρίσκεται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Μέτσοβο Ιωαννίνων. Διάσημο είναι το έργο του Κ. Βολανάκη “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας”, το οποίο βρίσκεται στο Αρχηγείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αθήνα.

Τον Νοέμβριο του 2008 το έργο του “Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο” σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για τιμή ελληνικού πίνακα σε δημοπρασία, πλησιάζοντας το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. To έργο του Το Λιμάνι του Βόλου τη Νύχτα πουλήθηκε επίσης σε δημοπρασία του Sotheby’s για 952.000 ευρώ. Το έργο που βλέπετε είναι δωρεά Υακίνθης Βρ. Σγούρδα στην Εθνική Πινακοθήκη.