Πριν 86 χρόνια χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος «ουρανοξύστης»…

Η Ελλάδα παλιά...

Βλέπετε την Αθήνα, του 1937…

Άποψη της οδού Πανεπιστημίου με κίνηση αυτοκινήτων και τραμ. Στα δεξιά το κινηματοθέατρο REX. Το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος «ουρανοξύστης» των Αθηνών, όχι τόσο για το ύψος του, όσο για το σχήμα και την πρόσοψή του, η οποία θύμιζε αρκετά τους γιγαντιαίους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

Στο ισόγειο ήταν εγκατεστημένος ο ευρύχωρος κινηματογράφος «Rex», στον όροφο το μεγαλύτερο θέατρο των Αθηνών, το θέατρο «Κοτοπούλη» (σήμερα μια από τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου) και στο υπόγειο, που αρχικά προοριζόταν για αίθουσα χορού, φιλοξενήθηκε το «Σινεάκ», κινηματογράφος με συνεχή ροή επικαίρων και παιδικών κινηματογραφικών έργων.

Το Σικιαρίδειο μέγαρο θεαμάτων, περισσότερο γνωστό ως “Rex”, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1935 και 1937, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Βασίλειου Κασσάνδρα (1904-1973) και Λεωνίδα Μπόνη (1896-1963). Κατασκευασμένο με σκυρόδεμα και ειδικά μονωτικά υλικά, που αντιμετώπιζαν μεταξύ των άλλων τα ζητήματα ορίων της ακουστικής μεταξύ των διαφόρων χώρων, διαθέτει πολλά στοιχεία Art Deco, σε συνδυασμό με την αμερικανική τεχνοτροπία των χώρων θεάματος της περιόδου εκείνης, που αποτυπώνεται κυρίως στην πρόσοψή του.

Το 1982 υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά, το ίδιο έτος κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και το 1987 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, ανακαινισμένο, στεγάζει δύο σκηνές του Εθνικού Θεάτρου (στο υπόγειο και τον όροφο) και ένα κέντρο διασκεδάσεως (στο ισόγειο).

Το Rex στην πολύχρονη και θεαματική ιστορία του έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Η φωτογραφία είναι του Π. Πουλίδη από το αρχείο της ΕΡΤ.