Σοκ από τις καταστροφές της Αγίας Σοφίας. Ξύνουν τους τοίχους και… τρώνε τα επιχρίσματα

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Σοκ προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη από τις καταστροφές που έχει υποστεί αυτός ο μεγαλοπρεπής Ορθόδοξος ναός που για πάντα θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα του Χριστιανισμού. Υπενθυμίζεται ότι από το 2020, έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τέμενος λειτουργεί πάλι ως τζαμί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νάρθηκας του ναού έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ δείχνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η επτάμετρη βασιλική πύλη. Μουσουλμάνοι ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως… ευλογία. Τα μάρμαρα του δαπέδου καταστρέφονται. Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ της χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου».

Όμως και η Μονή της Χώρας, που επίσης είναι αναγνωρισμένο μνημείο της UNESCO, έχει γίνει τζάμι. Η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, που από τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσε ως μουσείο, μετετράπη σε τζαμί. Την Αγία Σοφία στη Νίκαια, μια πόλη στην οποία έχουν λάβει χώρα δύο Οικουμενικές Σύνοδοι των χριστιανών, της ενωμένης χριστιανοσύνης της πρώτης χιλιετίας, την έχουν μετατρέψει κι αυτήν σε τζαμί.

Νέες εικόνες ντροπής στην Αγία Σοφία: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμιο

Σημειώνεται ότι και πριν από μερικούς μήνες, βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία, είχαν καταγγελθεί από το τουρκικό δίκτυο A TV, αναφέροντας πως το μνημείο έγινε «στόχος αμόρφωτων». «Για μια ακόμη φορά η Αγία Σοφία έγινε στόχος αμόρφωτων. Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ήταν η αυτοκρατορική πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του» ανέφερε το ρεπορτάζ του Α TV.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Berta de Sancristóbal στην έδρα της, στο Παρίσι και ζήτησε να κηρυχθεί η Αγιά Σοφιά μνημείο εν κινδύνω. Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Berta de Sancristóbal, ανέφερε ότι η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν.