Ένα σπάνιο σπουδαίο αγγείο που αγοράστηκε… 250 δραχμές. Η ασυνήθιστη ιστορία του

Πολιτισμός

Στις 16 Μαρτίου 1912, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέλαβε ένα σπάνιο αγγείο: έναν ακέραιο μυκηναϊκό αμφοροειδή κρατήρα με θαυμάσια εικονιστική διακόσμηση που αντλεί έμπνευση από τη φύση. Το αγγείο αποκτήθηκε στη Σμύρνη από Έλληνα συλλέκτη, μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1911, δηλώθηκε στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της εποχής και αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος με απόφαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου έναντι 250 δραχμών, λόγω της σπουδαιότητάς του.

Η αριστουργηματική ζωγραφική παράσταση αποτυπώνει σε κάθε πλευρά του αγγείου από ένα ζεύγος ταύρου και αγελάδας σε μια ιδιότυπη σκηνή ερωτοτροπίας. Τα ζώα παριστάνονται ελεύθερα σε φυσικό τοπίο να πλησιάζονται διακριτικά και να αναγνωρίζουν με τις ανάσες τους την αμοιβαία και μοιραία τους έλξη. Το εικονογραφικό θέμα των ζώων και των πουλιών που ερωτοτροπούν είναι κοινό στο προϊστορικό Αιγαίο και πιστεύεται πως απηχεί με τρόπο αλληγορικό την ερωτική έλξη των ανθρώπων, καθώς και όλων των ζωντανών πλασμάτων επί γης.

Ο Κρατήρας των Βοοειδών που Ερωτοτροπούν φιλοτεχνήθηκε σε κάποιο μυκηναϊκό ανακτορικό εργαστήριο της Αργολίδας στα τέλη του 14ου αι. π.Χ. Κατόπιν ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα και η διακίνηση αρχαιοτήτων το έφεραν στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

H Ασυνήθιστη Ιστορία ενός Μυκηναϊκού Αγγείου από τη Σμύρνη» – Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο